こんにちは!
前回から小麦粉を減らして、その代用などを使ってお菓子や、ケーキを作っていく動画を始めました!
プリンや焼き菓子なども作っていきます。
薄力粉のお菓子を米粉などに変えて色々なレシピを作っていこうと思います。
よろしくお願いします( ´ ▽ ` )
YUのキッチン2では薄力粉などで作ったムースケーキやタルトをたくさん作っています。
そちらもよろしくお願いします^o^
今日はサクサクのクッキーです。
米粉にアーモンドパウダーを入れて固くなりにくい生地を作りました。
卵を入れず牛乳で固さを調節しています。
材料と作り方
無塩バター150g
きび砂糖70g
アーモンドパウダー50g
米粉155g
○抹茶クッキー
抹茶パウダー2〜3g
砂糖をお好みで増量して下さい。(抹茶3gで砂糖増量なしでは少し苦味が強いです)
アーモンドスライス30g
牛乳10g位
○きなこクッキー
きなこ5g
クルミ40g
牛乳10g位
○ココアクッキー
ココアパウダー5g
チョコチップ40g
牛乳10g位
★フードプロセッサーにきび砂糖、アーモンドパウダー、米粉を入れてスプーンなどで混ぜます。
★1㎝位にカットした無塩バターを入れて少し混ぜ、ふたをしめてスイッチを入れます。
フードプロセッサーで作らない場合は、
柔らかくした無塩バターに砂糖を入れて泡立て器で混ぜ、アーモンドパウダーと米粉を入れてゴムベラで混ぜます。
★生地を3つに分けボールに入れます。
★それぞれ牛乳以外の材料を入れて手で混ぜます。
★手で握って固まるようになるまで牛乳を入れます。
★ラップをして3㎝位の円柱にし、冷やして固めます。
★好みの厚さにカットして(シートを敷いた)鉄板に並べます。
★予熱した170℃のオーブンで15分前後焼きます。
クッキーの厚さやオーブンによって焼き時間が変わるので気をつけて下さい。
★完成です。
焼きたてと1〜2日おいて食べた時とは甘さとか食感とかが少し違ってきます。
私は2日位おいた方がおいしかったです^o^
お好みで試してみて下さいね。
◎よかったらチャンネル登録して、またみてもらえたらとてもうれしいです。
@yu-kitchen3 で検索して下さいね(^○^)
@yu-kitchen2でもたくさんのケーキを紹介しています。
最後まで読んで頂いてありがとうございました😊
Hello!
Since the last time, I have started a video of making sweets and cakes using less flour and using substitutes!
We will also make puddings and baked sweets.
I’m going to try to make various recipes by changing soft flour sweets to rice flour.
Thank you ( ´ ▽ ` )
In YU’s kitchen 2, I make a lot of mousse cakes and tarts made with soft flour.
Thank you very much ^o^
Today is a crispy cookie.
I added almond powder to rice flour to make a non-hard dough.
The firmness is adjusted with milk without adding eggs.
Ingredients and method
150g unsalted butter
70g cane sugar
50g almond powder
155g rice flour
○Matcha cookie
2-3g matcha powder
Please increase the amount of sugar to your liking. (With 3g of matcha and no added sugar, the bitterness is a little strong.)
30g almond slices
10g milk
○Kinako cookie
5 grams of soybean flour
40g walnuts
10g milk
○ Cocoa cookies
5g cocoa powder
40g chocolate chips
10g milk
★Put acne sugar, almond powder, and rice flour in a food processor and mix with a spoon.
★Add unsalted butter cut into 1cm pieces, mix a little, close the lid, and turn on the switch.
If not made in a food processor,
Add sugar to softened unsalted butter and mix with a whisk. Add almond powder and rice flour and mix with a rubber spatula.
★Divide the batter into 3 portions and put them in a bowl.
★Add all ingredients except milk and mix by hand.
★Pour in the milk until it hardens with your hands.
★Cover with plastic wrap, shape into a cylinder about 3 cm long, and chill to harden.
★Cut it to your desired thickness and arrange it on an iron plate (covered with a sheet).
★Bake in an oven preheated to 170°C for about 15 minutes.
Please note that the baking time will vary depending on the thickness of the cookies and the oven.
★Completed.
The sweetness and texture will be slightly different from when you eat it freshly baked for a day or two.
I think it tasted better if I let it sit for about 2 days ^o^
Please try it as you like.
◎ I would be very happy if you could subscribe to the channel and watch it again.
Please search with @yu-kitchen3 (^○^)
@yu-kitchen2 also introduces many cakes.
Thank you for reading to the end 😊